Toving- Blomster og Lille larven Aldrimett

Den lille larven Aldrimett.


ULL er et fantastisk materiale og toving er en av mine favoritter når det kommer til håndverk. På Møre folkehøgskule hadde jeg en fantastisk lærer. Signe lærte meg mye om toving og jeg bruker teknikken stadig hjemme og på skolen.

Toving eller filting som det også heter er en av verdens eldste håndverksteknikker.

For at ulla skal tove, er den avhengig av vann, varme og bevegelse. Tovingen skjer når man tilfører varmt grønnsåpevann og trykker og gnir på ulla med for eksempel hendene. Vannet må være 45° C eller mer for at tovingen skal være i gang.

Til 1 liter vann bruker jeg ca 1 dl flytende  ren grønnsåpe. Fettet i ulla bidrar også til tovingen, derfor er det lettest å tove uvasket ull. Farget ull er vasket og er litt vanskeligere å tove.

Det finnes ulike metoder innen toving.
Du kan tove FLAK. Eksempler på dette er et bilde eller sitteunderlag.
Du kan tove en HULFORM. Det er en tredimensjonal form som toves rundt en mal. For eksempel tøfler, votter eller hatter.I eksempelet under er det brukt MASSIV FILT som er fremstilling av  en tredimensjonal form der ullla filtes rundt en kjerne som kan være av ull eller annet materiale.

Eksempler på dette kan være et eple, en ball, en skulptur og lignende.

Her eksemper på tova blomster med teknikken massiv filt. Her er kjernen ull siden blomsten er laget som en ball med ulike fargelag og er klippet opp til slutt.
Lim på en magnet og du har kjempetøffe magneter til kjøleskapet.Ved bruk av denne metoden, må man lage en indre kjerne som ulla surres rundt.

Det kan brukes ulike materialer til dette. Det kommer litt an på hva du lager, eller har for hånden. Du kan  bruke kardet ull eller filtrester fra tidligere tovinger eller en kjerne av surret ullgarn. Så dekker man med et tynt lag uvasket ull for å skjule surringen.
Tovet blomst.
Larven er laget av små ullkuler limt på en klesklype. Jeg har brukt limpistol.

Figuren senkes ned i såpevann og luften klemmes ut slik at såpevannet får trenge helt inn. Tovingen starter med lett hånd til å begynne med. Varmt såpevann må stadig tilføres. Når arbeidet har blitt fastere kan det skrubbes mot en bambusmatte eller at vaskebrett. Arbeidet avsluttes ved å skylle ut all såpe og eventuelt legges i litt eddikvann.

Kommentarer

Populære innlegg