Juleverksted#11 Dompap

 Disse dompapene er en av mine julefavoritter. Jeg har laget de med barn i både barnehage og skole.

Du trenger: 
Ull rød og svart
Svart filt til nebb
Lim
Filtenål eller nål og tråd
Tråd til oppheng
Saks
Varmt vann
Grønnsåpe

Til dompapen toves en kule av massiv filt i svart og rød. Hodet er en halv mindre kule. Denne kan sys, limes eller filtes på ved hjelp av filtenål. Vingene har jeg filtet med filtenål, men det går fint ann å klippe de ut i filt.


Toving eller filting som det også heter er en av verdens eldste håndverksteknikker.

For at ulla skal tove, er den avhengig av vann, varme og bevegelse. Tovingen skjer når man tilfører varmt grønnsåpevann og trykker og gnir på ulla med for eksempel hendene. Vannet må være 45° C eller mer for at tovingen skal være i gang.

Til 1 liter vann bruker jeg ca 1 dl flytende  ren grønnsåpe. Fettet i ulla bidrar også til tovingen, derfor er det lettest å tove uvasket ull. Farget ull er vasket og er litt vanskeligere å tove.

I eksempelet over er det brukt MASSIV FILT som er fremstilling av  en tredimensjonal form der ullla filtes rundt en kjerne som kan være av ull eller annet materiale.
Andre eksempler på dette kan være et eple, en ball, en skulptur og lignende.
Ved bruk av denne metoden, må man lage en indre kjerne som ulla surres rundt.

Det kan brukes ulike materialer til dette. Det kommer litt an på hva du lager, eller har for hånden. Du kan  bruke kardet ull eller filtrester fra tidligere tovinger eller en kjerne av surret ullgarn. Så dekker man med et tynt lag uvasket ull for å skjule surringen.

Figuren senkes ned i såpevann og luften klemmes ut slik at såpevannet får trenge helt inn. Tovingen starter med lett hånd til å begynne med. Varmt såpevann må stadig tilføres. Når arbeidet har blitt fastere kan du avslutte arbeidet ved å skylle ut all såpe og eventuelt legge figuren i litt eddikvann.

Kommentarer

Populære innlegg